Western Rijden

Het western rijden is ontstaan uit het werken met kuddes in de Verenigde Staten. Er zijn twee hoofdgroepen, de cowboys en de vaqueros, met daarbinnen regionale verschillen. Er is een grote verscheidenheid in manieren van africhten en rijden. Er is geen allesoverheersende leer. Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat uit het gebruiksrijden de huidige westernrijsport. Nog steeds worden paarden gebuikt op de ranches in de Verenigde Staten, naast andere methodes.

Western rijden is een rijwijze. Je kunt het rijden met ieder paard. Het paard wordt afgericht om zelfstandig te werken op specifieke hulpen van de ruiter. Belangrijk is een goede basisafrichting, of je nu in de westernsport verder wilt, of recreatief wilt rijden.

Het western rijden kenmerkt zich door een grote verscheidenheid. Binnen de westernrijsport bestaan vele wedstrijddisciplines. Er zijn verenigingen die zich toespitsen op één discipline, of juist vele disciplines ondersteunen. Er zijn verenigingen die ras-specifiek zijn en andere die open staan voor alle rassen. Onder de paraplu van verschillende verenigingen worden gezamenlijke buitenritten georganiseerd, of ritten met wedstrijd- of spelelementen erin. Kortom, er zijn mogelijkheden genoeg voor iedereen om zich bezig te houden met western rijden.

Wedstrijddisciplines in het western rijden