Traineropleiding

Hoe word je Trainer Westernrijden?

In 2019 vindt de opleiding tot Trainer C Westernrijden plaats bij de Horsetellerie in Rheezerveen.

Een Trainer C Westernrijden heeft een stevige basis om les te kunnen geven, gedegen kennis van de rijleer, veiligheid en zorg voor/rondom paarden. Het certificaat Trainer C Westernrijden is internationaal erkend via de IGEQ, op International level 1. Dat is hetzelfde niveau als de KNHS Instructeur Basissport. 

Met het certificaat Trainer C Westernrijden

 • mag je lesgeven op locaties met het Veiligheidscertificaat (zie Stichting Veilige Paardensport)
 • je kunt een aansprakelijkheidsverzekering voor instructeurs afsluiten
 • je kunt bij de WRAN een aanvraag doen om WRAN Erkend Trainer te worden
 • je mag zelf de cursussen Basispas Paardenkunde, de Instapbrevetten en de Voortgezette Brevetten geven (DOSB licentie noodzakelijk)
 • kun je nadat je een jaar ervaring opgedaan hebt met lesgeven, de opleiding Trainer B Westernrijden volgen
 • je kunt een Internationaal Trainerspaspoort aanvragen

De serie opleidingen valt onder de EWU, de Duitse zustervereniging van de WRAN. Hierdoor is de kwaliteit gewaarborgd en heeft het diploma waarde. De opleiding bestaat uit twee delen. Het eerste deel omvat 3 blokken met verschillende (verplichte) certificaten. Het tweede deel is de eigenlijke opleiding tot Trainer C Westernrijden.

Deel 1, 3 blokken van 4 dagen

Blok 1 en 2 omvatten de Ruiteropleiding en maken een begin met longeren en lesgeven. Blok 3 gaat verder in op het lesgeven en het longeren. Al deze onderdelen worden apart getoetst.

Je leert veel over de rijleer (hoe moet ik het paard rijden?), veiligheid en het regelboek, maar ook algemenere paardenkennis: zorg, anatomie, gezondheid en ziekte. Het praktijkgedeelte van het rijden omvat rijden in een groep, Western Horsemanship, Trail en buitenrijden (veiligheid en beheersing van het paard). Het lesgeven houdt in, dat je getoetst wordt op het lesgeven van 1 beginnend ruiter. Tijdens het examen longeren wordt kennis gevraagd van longeren, materiaalgebruik en je laat in de praktijk zien, dat je een paard doelmatig kunt longeren.

Alle cursusdagen zijn overdag, ongeveer van 9.00 tot en met 17.30 uur. De blokken van deel 1 lopen van zaterdag tot en met dinsdag.

Blok 1, 9-12 maart
Op dinsdag 12 maart worden de examens Basispas Paardenkunde en Brevet Westernrijden 4 afgenomen door Chris Knol (EWU) en Irene Schweckendieck (FN).

Blok 2, 11-14 mei
Dit blok wordt op dinsdag afgesloten met het examen Brevet Westernrijden 3, geëxamineerd door Chris Knol (EWU) en Ingo Nowée (EWU)

Blok 3, 29 juni-2 juli
Blok 3 -en daarmee deel 1- wordt afgesloten met het examen Longerbevet 5, examinator Irene Schweckendieck (FN) en Trainer Assistent, examinator Chris Knol (EWU), bijgestaan door Erika Zengerink (EWU).

Deel 2, 2 blokken van 9 dagen

Nu komt het er op aan. In deze intensieve cursus die gegeven wordt door 2 docenten leer je didactiek, goed lesgeven in de praktijk, bewegingsleer, beter rijden enzovoort. Je werkt een groepsles van een uur uit op papier en geeft deze les op de examendag. Op je examen wordt uitgebreidere kennis van je verwacht van de onderwerpen uit deel 1. Deel 2 is pittig voor zowel ruiter als paard, zorg dus, dat je goed voorbereid bent.

Deel 2 is de opleiding Trainer C Westernrijden. Dit zijn twee blokken van een hele week met de beide weekenden:
5-13 oktober
16-24 november

Op 24 november vind het examen Trainer C Westernrijden (volgens APO/FN/EWU) plaats. Dit examen wordt afgenomen door Chris Knol (EWU), Ingo Nowée (EWU) en Irene Schweckendieck (FN). De uitslag en diplomauitreiding volgen direct na de examens.

Kosten

Deel 1             €   870
Deel 2             € 1850
Deel 1 en 2 samen omvatten 30 cursusdagen, inclusief alle genoemde examens die door minmaal 2 examinatoren afgenomen worden.

Niet inbegrepen zijn kosten voor boeken, lidmaatschap EWU en een Verklaring omtrent Gedrag bij (samen ca. € 250). Geldig EHBO/BHV certificaat is verplicht vanaf het derde blok van deel 1. Een EHBO cursus kost ca. € 200 en wordt vaak (grotendeels) vergoed door de zorgverzekering. Verblijf voor jezelf en je paard zitten niet bij de cursus inbegrepen.

Zie de literatuurlijst voor een overzicht van de boeken.

Voorwaarden voor deelnemers:

 • Uitrusting paard en ruiter volgens WRAN Regelboek, L3
 • Veiligheidshelm EN 1384 verplicht
 • Geen hengsten toegestaan
 • Leeftijd paard minimaal 4 jaar
 • Leeftijd deelnemer minimaal 18 jaar (of 16 voor alleen deel 1)
 • Lidmaatschap EWU
 • Verklaring omtrent Gedrag, bij het examen niet ouder dan 6 maanden*
 • Eerste Hulp cursus van minimaal 8 uur**
 • Minimaal geen les gehad gedurende 3 maanden van een van de examinatoren

* Deze VoG is zowel nodig voor het laatste examen van deel 1 als het examen deel 2 (Trainer C)
**Aangeraden wordt een EBHO cursus te volgen. Deze wordt vaak deels vergoed door de zorgverzekeraar. Bezit van een geldig BHV diploma voldoet ook.

Zie de beschrijvingen van de aparte onderdelen voor de toegangs- en exameneisen per onderdeel.